Твір-аналіз новели Франца Кафки «Перевтілення»

Не дуже багато письменників мають репутацію непередбачуваного та загадкового митця. Франц Кафка утримує першу позицію у цьому, якщо можна його так назвати, рейтингу. Складний життєвий шлях, неоднозначні суспільно-політичні умови і, звичайно, тонке та загострене світовідчуття зробили з Кафки майстра літературного слова.

Найвизначнішим та найвідомішим його твором вважається новела «Перевтілення», що написана у дусі такого художнього напряму, як література абсурду. Сюжет має фантастичний початок, коли звичайний клерк Грегор Замза одного ранку перетворюється на велетенську комаху. Далі розгортаються події, що висвітлюють справжні відносини між родичами у сім’ї та підкреслюють самотність самого Грегора. Взагалі, тема самотності людини та відсутності щирості простежується крізь увесь твір. Поступливо занурюючи читача у внутрішній світ головного героя, автор чітко окреслює проблематику використання однією людиною іншої.

Так, Грегор був люблячим сином, відповідальним братом і вважав за свій обов’язок піклуватися про своїх рідних, вважаючи, що вони без нього не справляться. Але перетворившись на комаху, він дуже скоро розуміє ціну відносин у його сім’ї. Спочатку терплячі та стурбовані, родичі Грегора дуже скоро стають абсолютно байдужими до нього. Наприкінці твору ніхто з них вже навіть не ховає своє презирство по відношенню до колись улюбленого сина та брата, вважаючи Грегора важким тягарем для сім’ї. Навіть сестра, яку він сильно кохав, байдуже й навіть з полегшенням прибирає усі залишки після смерті Грегора.

Перетворення головного героя – це метафора зміни в самій людині. У творі перетворення виступає засобом висвітлення справжньої суті відносин всередині сім’ї. Адже найстрашніше, коли ти не маєш підтримки серед близьких. На жаль не кожен здатний витримати усі біди, що можуть трапитись з близькою людиною, відгороджуючись стіною байдужості або відвертаючись у важкий момент. Автор намагається донести до читача ідею людяності, відповідальності за близьких та спроможність витримати складні часи разом. А ви би змогли витримати цей іспит?

План:

1. Ранок перевтілення
2. Адаптація героя до нового способу існування
3. Реакція близьких
4. Еволюція поглядів Грегора
5. Занепад сімейних стосунків
6. Відчуження
7. Презирство найрідніших людей до Грегора
8. Смерть комахи
9. Полегшення для усіх членів сім’ї



Залишити коментар


6 + чотири =