Твір на тему «Мова – візитна карточка людини»

Усім нам знайоме прислів’я: «По одягу зустрічають, по розуму проводжають». Але не всі люди замислюються, що мова теж характеризує людину. Це така ж «візитна картка», за якою люди складають перше враження про людину. Мова говорить не менше, ніж одяг, а часто і більше. Наприклад, як ви впізнаєте іноземця в натовпі? Звичайно, з іноземної мови!

Про людину можна дуже багато чого довідатися з того, як вона поводиться з мовою, які слова злітають у неї з губ. Якщо людина говорить грамотно, у неї багатий словниковий запас, вона вживає слова в правильному значенні, не вживає слів-паразитів, то перед вами розумна, інтелігентна людина. Якщо звертається до інших ввічливо, то це людина вихована. Якщо ж хтось лається, каже грубості, не може зв’язати двох слів – то розвиток цієї особистості залишає бажати кращого. Мова може бути «забруднена» грубими словами, як одяг, але це з часом можна виправити.

Мова – вона як одяг, всього лише «візитка». Під некрасивим одягом може ховатися чудова особистість. Навіть розумна людина може заїкатися, соромитися і тому справити погане перше враження. Хтось просто не звертає уваги на те, як він говорить. У результаті його мова кишить словами-паразитами: «блін», «кошмар», «тіпа», «це саме», «як би», «ось». А хтось навмисне лається або говорить примітивно, щоб здатися «крутим» або «своїм» у компанії. Може, ця людина насправді краще, ніж здається. Але люди навколо все одно встигають зробити про нього висновки – за його мовою.

Мова людини, як і одяг, справляє на інших враження. Тому над своєю мовою потрібно працювати. Якщо вона некрасива або бідна, її потрібно розвивати.



Залишити коментар


дев'ять + = 14