Твір до ЗНО: Характеристика головної героїні роману Л. Толстого «Анна Кареніна»

Анна Кареніна – головна героїня роману Л. Толстого «Анна Кареніна». На початку роману Анна постає перед нами молодою привабливою жінкою з вищого суспільства. Вона весела, доброзичлива, приємна в спілкуванні. При цьому вона на перший погляд хороша мати і дружина і найбільше любить свого сина. Її стосунки з чоловіком зовні виглядають зразковими, і тільки при детальнішому аналізі в них відчувається фальш і штучність. Її з чоловіком пов’язує не більше, ніж повага, а не любовні почуття.

Зустріч з Вронським змінює Ганну кардинально. Вона починає відчувати нову жагу до життя і любові. Її невблаганно тягне нове почуття, яке зароджується до Вронського, якому вона не може чинити опір. Анна – жінка чесна, відкрита, щира, сама заплутується в складних і фальшивих відносинах з чоловіком. Незважаючи на її опір почуттям, відносини з Вронський продовжують розвиватися і в кінці кінців вона поступається пристрасному почуттю. При цьому вона жорстоко звинувачує себе, відчуває «злочинницею», але не може відмовитися від всепоглинаючої любові. Каренін неодноразово прощає її, поводиться великодушно, намагається зберегти шлюб. Така висока моральність з його боку викликає все більшу ненависть з боку Анни.

Після відходу від чоловіка Анна не знаходить спокою. Ні кохання Вронського, ні маленька дочка, ні поїздки і розваги не приносять їй заспокоєння. Душевний розлад посилюється розлукою з гаряче улюбленим сином. Суспільство не приймає її, друзі відвертаються. Вона все більше усвідомлює глибину свого нещастя. Кареніна стає дратівливою і підозрілою, а захоплення морфієм ще більше підсилює ці почуття. Вона починає безпідставно ревнувати Вронського, відчуває свою залежність від його любові і бажань. У той же час Ганна бачить, що Вронський змушений відмовитися від багато чого важливого для нього в житті через неї, і намагається замінити йому собою цілий світ. Поступово їй починають приходити думки про смерть як про вірний спосіб розплутати цей клубок. Все для того щоб більше не бути винуватою, щоб зробити винним Вронського і в той же час звільнити його від себе.

Анна Кареніна – жінка надзвичайно приваблива і щира, але при цьому нещасна, винувата і жалюгідна. На долю героїні значно вплинули закони суспільства тих часів, трагічна роз’єднаність і нерозуміння в сім’ї. Крім того в основі роману лежать і народні моральні уявлення про роль жінки. Анна не може бути щасливою, зробивши нещасними інших людей і порушуючи закони моральності і боргу.

Перший опис Анни:
«Блистящі, що здавалися темними від густих вій, сірі очі доброзичливо, уважно зупинилися на його обличчі, неначе вона впізнавала його, і негайно ж перенеслися в натовп, як би шукаючи когось. У цьому короткому погляді Вронський встиг помітити стриману жвавість, яка грала в її особі і пурхала між її блискучими очима і ледве помітною посмішкою»

Ганна про кохання до Вронського:
«… Я як голодна людина, якій дали їсти. Може бути, їй холодно, і плаття розірвано, і соромно їй, але вона не нещаслива. Я нещаслива? Ні, ось моє щастя … »

Анна про себе і чоловіка:
«Я погана жінка, я загибла жінка, …. – Але я не люблю брехати, я не переношу брехні, а його (чоловіка) їжа – це брехня. Він все знає, все бачить; що ж він відчуває …. Якби він убив мене, убив він Вронського, я б поважала його. Але ні, йому потрібні лише брехня і пристойність »

Анна про сина:
«Вона згадала ту, частково щиру …. роль матері, що живе для сина, яку вона взяла на себе в останні роки …. в ній є держава, незалежна від положення в яке вона стане до чоловіка і Вронського. Ця держава – був син …. вона не може покинути сина. »

Анна про себе:
«Я нічого не хочу доводити, я просто хочу жити; нікому не робити зла, крім себе …»
«Туди! – Говорила вона собі, дивлячись у тінь вагона, на змішаний з вугіллям пісок ….. – Туди, на саму середину, і я покараю її і позбудуся всіх і від себе ».

Кіті про Анну:
«… Анна була абсолютно проста і нічого не приховувала, але що в ній був інший якийсь, вищий світ недоступних для неї інтересів, складних і поетичних»

Каренін про Анну:
«Без честі, без серця, без релігії зіпсована жінка! Це я завжди знав і бачив, хоча і намагався, шкодуючи її, обманювати себе ……. Винен не я, але вона. Але мені немає діла до неї. Вона не існує для мене … »

Бетсі про Анну:
«У мене кинуть камінь, я знаю, … але я приїду до Анни; да я неодмінно приїду».



Залишити коментар


× 9 = вісімнадцять