Твір на лінгвістичну тему “Багатозначний сфінкс”

У слова «сфінкс» безліч значень. При цьому кожне з них настільки відрізняється від іншого, що сплутати їх складно. У давньогрецькій міфології сфінкс – чудовисько з головою жінки, лапами і тілом лева, крилами орла і хвостом бика. Існує легенда, що грецький цар Едіп бродив по пустелі і зустрів сфінкса, який пригрозив греку смертю. Врятуватися можна було, відгадавши загадку. Хто ходить спочатку на чотирьох ногах, потім на двох, а потім на трьох ? Після довгих роздумів Едіп знайшов відповідь. Це людина в дитинстві повзає на чотирьох ногах, в молодості ходить на двох, а в старості спирається ще й на тростину.

Єгиптяни часто малювали сфінксів і робили їх скульптури. Найвідоміша – Великий сфінкс в долині Гіза. Довжина статуї – 73 метри, висота – 20 метрів. При завоюванні Єгипту армією Наполеона Бонапарта в 19 столітті французькі солдати стріляли в Великого сфінкса з гармати і відбили йому ніс.

У міфології сфінкс – зла і страшна істота. Парадоксально, але його ім’ям названа одна з найбільш дружніх порід кішок. Канадські сфінкси – одна з декількох порід безшерстих кішок, виведена в 1966 році. Відсутність шерсті важко пояснити. Швидше за все, це сталося через мутації генів у однієї кішки, і мутація ця потім передавалася у спадок. Сфінкси вважаються одними з найбільш благородних і дорогих котів, у них дуже хороша пам’ять, вони легко дресируються.

Також сфінксом називається рід метеликів з сімейства бражників. Метелик коричневого кольору з червоними цяточками на крилах був названий на честь улюбленої кішки біолога, що виявив в Австралії нового метелика. Природно, кішка була породи сфінкс.



Залишити коментар


− два = 4