Твір до ЗНО: Вірш Єсеніна «Життя – обман з чарівною тугою»

Вірш «Життя – обман з чарівною тугою» було написано в 1925 році під час подорожі Єсеніна по країні. Тоді він перебував у Мардакяні, Азербайджан. Це зразок пізньої філософської лірики поета, в якому представлені його міркуванні про життя і смерть, долю людини на землі. Поет мав проблеми зі здоров’ям, у нього була підозра на туберкульоз. У зв’язку з цим його психічний стан був пригніченим. Таким чином, мотиви даного вірші повністю відображають світоглядні настрої Єсеніна в останній рік його життя.
Єсенін завжди був суперечливою фігурою в російській літературі. З одного боку тонкий лірик, людина глибока, ранима, сприйнятлива до краси і болю, з іншого – «безхарактерна», «слабка», людина, яка вела дивний спосіб життя, що страждала від себе самого, свого песимістичного світосприйняття, дарує нам справжню, талановиту Красу .
Песимістичні настрої, мотиви безсилля перед неминучою смертю, тленності земного буття особливо яскраво проступають в останніх віршах Єсеніна. Для нього «життя – обман» якраз тому, що після нього слідує смерть, кінець, протистояти якому людина не в силах. Даруючи нам яскравий проблиск життя, з його радощами і бідами («життя – обман, а й його інколи прикрашає радощами брехня.), Доля вмить все забирає – « фатальні пише письмена ». Не бачить Єсенін в житті нічого піднесеного, божественного, життя просте і прямолінійне – пише він «грубою рукою».
Фатальне відчуття, що життя неминуче веде до смерті, що смертю закінчується існування людини і немає ніякого продовження в тому, іншому світі, стає явним з таких рядків:
Обратись лицом к седому небу,
По луне гадая о судьбе,
Успокойся, смертный, и не требуй
Правды той, что не нужна тебе.
Для Єсеніна життя – всього лише шлях від народження до смерті, його хвилювання і радості не є чимось по-справжньому важливим і значущим для ліричного героя:
Хорошо в черемуховой вьюге
Думать так, что эта жизнь – стезя
Пусть обманут легкие подруги,
Пусть изменят легкие друзья.
Пусть меня ласкают нежным словом,
Пусть острее бритвы злой язык, –
Я живу давно на все готовым,
Ко всему безжалостно привык.
Однак у такому ставленні до життя немає зарозумілості, немає докорів – тільки прийняття. Ця думка часто з’являється в пізній ліриці Єсеніна:
Но и все ж, теснимый и гонимый,
Я, смотря с улыбкой на зарю,
На земле, мне близкой и любимой,
Эту жизнь за все благодарю.
Незважаючи на песимізм і передчуття неминучої смерті, в цьому вірші Єсеніна тонко струмує любов до живого – до природи. Селянський син, з дитинства близький землі, природі, яка вірить в неї, він пронесе цю любов до кінця життя – крізь п’яні гулянки та психічні захворювання. Якою ніжністю наповнена народжена його змученим серцем метафора «черемхова хуртовина», як холодний «зоряний вогонь» життя. Нехай «життя – обман», проте «з чарівною тугою», з невирішеною загадкою, нерозкритою таємницею – незбагненне.
Вірш складається з семи катренів з перехресною римою. Розмір п’ятистопний хорей. Стопа двухскладна, з наголосом на другому складі. Поет використовує уособлення «життя … своєю грубою рукою фатальні пише письмена», епітет «сиве небо», метафору «черемхова хуртовина», символи «зоряний вогонь», «холодять мені душу ці понад хмари», що додає динамічність ритму: «Нехай мене пестять ніжним словом, Нехай гостріше бритви злий язик, – Я живу давно на все готовий, До всього безжально звик».


Залишити коментар


п'ять − 4 =