Твір до ЗНО: “Навколишній світ у творах письменників”

Сьогодні я прочитала один з творів Ю. Олеші. У творі автор змальовує природу – прекрасні кущі шипшини, чарівних качок, «рум’яний захід сонця» – та піднімає проблему розуміння краси навколишнього світу.

Проблема, що хвилює автора, є безперечно актуальною. Кожна людина розуміє красу по-своєму, а багато хто з нас її зовсім не помічає. Краса, для сучасної людини, пов’язана з висотними будівлями, яхтами, літаками. А як щодо промінчика світла, що проникає вранці у вікно, або щодо зоряного неба? Ю. Олеша пише у своєму творі про красу рослин, тварин, він захоплюється всім, що нас оточує. Оповідач називає сосну «чудовою», хвою – «вінцем». З особливим захопленням говорить про сонце – «вічно заряджаючу станцію».

З вищесказаного вимальовується авторська позиція. Ю. Олеша вважає, що навколишній світ – прекрасний, людині потрібно тільки змогти розгледіти цю красу.

Неможливо не погодитися з автором. Світ навколо нас – неповторний і неповторність ця є тим, що породжує в нас добре, світле, духовне. Згадаймо, наприклад, як Наташа Ростова, героїня роману Л. Толстого «Війна і мир», захоплюється чарівною, незвичайною місячною ніччю. Героїня відчуває себе нескінченно щасливою, внутрішньо розкріпаченою.

На жаль, багато людей не тільки не цінують прекрасне, що знаходиться поруч, але ще нічого й не роблять для його збереження. Так, вишневий сад в однойменній п’єсі А.П. Чехова є втіленням краси, культури минулого. Але власники дворянської садиби не здатні врятувати сад від загибелі – Лопахін збирається вирубати дерева та розбити сад на дачні ділянки. Купецьке молодецтво, хижацьке начало затуляють у нього спогади про минуле і Лопахін з легкістю губить красу.

На завершення хотілося б сказати, що прекрасне часто зовсім поруч з нами, дуже близько, тільки необхідно вміти це прекрасне розгледіти навіть у буденному.



Залишити коментар


− три = 0