Твір-міркування на тему осінь та осінній день

Осінь – чудовий час року, різнобарвний і різноманітний. Деякі люблять осінь, а інші не розуміють, що в ній хорошого. По-моєму, не буває поганих і хороших періодів року, тому що всі вони потрібні і по-своєму красиві.

 З одного боку, краса осінньої природи радує око і надихає поетів і художників. Жовте листя дерев, айстри та жоржини в саду, гриби в лісі, тонке мереживо блискучої павутини всюди. Довгоочікувана прохолода після літньої спеки. Килим з опалого листя, що шурхотить під ногами. Високе чисте небо над головою, прозоре повітря, крики відлітаючих птахів.
Наші далекі предки зустрічали новий рік восени – в період збору врожаю. Це був радісний час, коли після довгих праць люди бачили результати своїх зусиль. Повні комори зерна, льохи з буряком і картоплею, сіно для худоби. Саме восени можна було по-справжньому оцінити багатство природи, щедрість рідної землі. Люди святкували завершення трудового року, дякували землю за її дари. Адже скоро прийде сувора зима. Саме тому в народі побутували приказки «Осінь – запасиха, зима – підбериха», «Прийде осінь, за все запитає», «Курчат по осені рахують», «Восени і горобець багатий». Нам сьогодні складно уявити, як люди зимували тільки на свої запаси, зроблені восени.
Багато людей не люблять осінь, особливо пізню. Їм не подобається мінлива погода, часті холоди, вітер і дощ. Похмурі дні псують настрій. Люди частіше застуджуються і менше гуляють на вулиці. Але для природи осінь необхідна – це період, коли рослини і тварини готуються до зимового сну. Крім того, осінь дарує нам дійсно багато краси, і за це я її люблю.
Осінній день
Минає літо, і разом з осінню до нас приходять похмурі дні. Блакитне небо повністю затягується сірими хмарами, так що й сонця не видно. Десь там, над хмарами, воно продовжує світити, та до нас на землю ледве пробивається його неяскраве світло.

В осінній день усе навколо наче покрите легким сірим покривалом. Дерева, квіти, будинки – все має приглушений колір, фарби ніби меркнуть. Квіти закривають свої бутони. У таку погоду ніщо не відкидає тінь, тому і здається одноманітним. Сірий асфальт, сірі стіни, сіре небо. Часто в похмуру погоду псується настрій, з’являється легкий смуток.

Та з іншого боку, похмурий осінній день сповнений і особливої краси, спокою та гармонії. Сонце не ріже очі, не блищить поверхня води. Все стримане й неяскраве. Якщо немає вітру та дощу, то гуляти в осінній день дуже приємно. Осінні вбрання дерев радують око та прикрашають пейзаж навколо. Не жарко, тому можна довго ходити по осінніх вулицях, не відчуваючи втоми. Головне, зберігати добрий та сонячний настрій в душі.



Коментарів: 1

  1. Віка Слобченко коментує:

    Хороший твір, думаю вчителька зацінить

Залишити коментар


9 − = чотири