Твір на тему: Моє прізвище

Варіант 1
Мене звати Володя Нікітін. Я проживаю в Києві і ношу російське прізвище. Походить воно від імені Микита. Тобто прізвище означає «Микити син», «син Микити». Моє прізвище має народне, селянське походження. І я цим пишаюся. Моїми предками були прості, трудові люди.
Предки мого батька жили в Рязанській області, а до революції вона називалася Рязанською губернією. Жили вони в селі, адже в минулі століття міст в Росії було ще зовсім небагато. Більшість населення Росії були селянами. Колись вони жили без прізвищ, а потім, коли влада вирішила підрахувати населення, людям стали присвоювати прізвища та видавати паспорти. Відбувалося це років триста тому. Часто прізвища давали по імені батька, щоб довго не морочитися. Так якийсь Микита став родоначальником мого прізвища.
В Росії багато прізвищ – «Нікітінів». Раніше я не знав, що мої предки з Росії, але потім бабуся розповіла мені про мого прадіда. Ще в двадцяті роки минулого століття мій прапрадід Олексій Гончаренко приїхав з Рязанської області вчитися до Києва. Він вивчився на інженера. Потім він так і залишився працювати в Києві. Тоді ж була одна країна – Радянський Союз. Так мій прапрадід залишився в Україні, одружився і дав початок української гілки сім’ї Нікітін.
Варіант 2
Мене звуть Настя, а прізвище – Гончаренко. За походженням це українське прізвище, тому що воно закінчується на “ко”. Буквально воно означає: «син гончаря». Тобто моє прізвище веде початок від назви професії. Людини, яка працює з глиною, робить посуд та інші вироби. Виходить, мої далекі предки були майстрами – ремісниками.
В Україні багато прізвищ мають закінчення «ко». Виходить, що мої предки по батьківській лінії завжди проживали тут на Україні.
Ось у мого друга прізвище Соколов. Значить прізвище його предків походить від назви птаха. Я ніколи не думала, що воно має якесь цікаве походження. Прізвище Соколов часто зустрінеш в Україні, а в Росії воно взагалі знаходиться на десятому місці серед найпоширеніших. Здавалося, в ньому немає нічого незвичайного. Але коли я почитала, звідки ростуть його коріння, то зрозуміла, чому воно таке поширене в країнах СНД. Воно давнє, слов’янське. Виявляється, такі прізвища, які походять від назв тварин, найдавніші на Русі. Людина, яка заслужила прізвисько Сокіл, швидше за все, була влучним стрільцем, кращим мисливцем, мала гострий зір. А птах сокіл вважався його покровителем у світі природи. Тобто тотемом. Цей тотем передавався з покоління в покоління по роду.
У іншого мого знайомого прізвище Криворучко – тобто родоначальником цього прізвища був якийсь криворукий чоловік. Прізвище, хоч і некрасиве, я вважаю, але відбулося від колоритного прізвиська. А у моєї мами дівоче прізвище екзотичне – Агаханова. Це татарське прізвище, і вона означає «старший хан». Дуже цікаво, що це був за хан, і над ким він був головним. Пам’ять не зберегла цих відомостей.
Варіант 3
Мене звати Михайло Білоріченський. Прізвище у мене рідкісне і красиве. Я завжди вважав, що воно князівське. Або щось в цьому роді. Тобто, що у мене в роду були якісь аристократи.
На жаль, зараз відновити історію мого прізвища важко. Адже за часів Радянського Союзу колишні дворяни, які не виїхали з країни, ховалися і приховували своє походження. Вони воліли загубитися в натовпі, щоб їх не заарештували. Іноді навіть своїм дітям вони не розказували про своє коріння.
У мене в родині ніхто не знає точного походження нашого прізвища. Мої предки після революції були службовцями – це я знаю точно. Тобто це були грамотні люди. Можливо, існували колись такі дворяни – Білоріченські? І вони володіли маєтком – Білоріченським або Белореччям, тому і носили таке прізвище. І вони були моїми предками? Або прізвище присвоїли селянам, слугам, які жили в цьому маєтку? Або просто в цій місцевості? Адже спочатку моє прізвище по-ходить від назви місцевості: «біла річка». Тобто світла річка. Я б багато віддав за те, щоб дізнатися, де ж саме протікає ця річка, звідки пішли мої корені?…


Залишити коментар


× сім = 42