Твір на тему: Моя рідна мова

На даний момент в Україні проживає близько 45 мільйонів чоловік. Скільки з них вважає українську мову рідною – питання, на яке складно знайти відповідь. Останній перепис населення був ще в 2001 році, і з тих пір дані застаріли. До того ж, вважати рідною і говорити мовою – теж різні речі. А якщо до цього додати той факт, що в областях України розмовляють на діалектах – можна остаточно заплутатися.
Що стосується української мови у світі, то тут трохи більше конкретики. За даними Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури, за межами України українською мовою користуються близько 1,5 мільйона чоловік. Найбільша кількість припадає на США і Канаду – тут розмовляють українською мовою більше 900 тисяч.
На конференції в Римі в 1951 році представники різних країн назвали українську мову другою у світі за мелодійністю. Також її визнали третьою найкрасивішою мовою в світі після французької та перської мов на мовному конкурсі, що пройшов у Парижі в 1934 році. А на початку 2013 року в українському суспільстві піднялася хвиля обурення щодо того, що Комітет вивчення проблем європейської лінгвістики ООН визнав українську мову самою смішною у світі.
Що стосується української мови в моєму житті, то я її вважаю рідною. І в побуті, і в школі, і навіть коли до мене звертаються на російській мові, я завжди розмовляю українською. Я не розумію тих людей, які живуть в Україні майже все своє життя, і не можуть вивчити українську мову, навіть якщо вона їм не рідна. Я вже не говорю про політиків або державних службовців. Нехай вони спілкуються в побуті на російській мові, але знати українську – це їх обов’язок і має бути справою честі, тому що в нашій країні є єдина державна мова – українська. Сподіваюся, що в майбутньому ще більше людей будуть знати українську мову.


Залишити коментар


два + 9 =